Bij cliŽnten met reumatische aandoeningen wordt er heel voorzichtig te werk gegaan. Een handdruk kan bij deze cliŽnten immers al pijn doen. Die pijn is ook vaak in de voeten aanwezig. Een reuma patiŽnt is extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en/of standveranderingen. Dat geeft juist te veel of te weinig eeltvorming. Een medisch pedicure of pedicure met reuma aantekening kan deze cliŽnten helpen door eelt en likdoorns te verwijderen. Deze geven namelijk extra pijn en veroorzaken een ander looppatroon. Zij worden vaak veroorzaakt door:
- De veranderende stand van voeten tenen.
- Het weefsel onder de bal van uw voet dat dunner wordt of verschuift.
- Schoenen die niet goed (meer) passen.

Als reumapatiŽnt kunt u ook last krijgen van veranderingen aan uw nagels. Dit is vaak een gevolg doordat de tenen in de verdrukking komen, omdat er (te) weinig ruimte is in uw schoenen. Vaak is er ook een standafwijking van de voet. De volgende nagelafwijkingen kunnen optreden:
- Verkleuringen
- Verdikte of juist extreem dunne nagels
- Brokkelige nagels
- Eeltvorming onder de nagels
- Ruwe, ondoorzichtbare, brosse en gespleten nagels (schuurpapiernagels)

Naast het verwijderen van likdoorns en eelt kunnen deze plekken drukvrij gelegd worden met speciale materialen. Hiermee wordt de pijn verlicht en kunnen likdoorns worden.

Bij het allereerste bezoek en vervolgens ten minste ťťn maal per jaar vindt er een totale screening van de voeten plaats:
- Uitgebreide anamnese
- Uitgebreid voetonderzoek op o.a. huid- en nagelaandoeningen
- Testen van het oppervlakkig- en dieptegevoel
- Testen van de temperatuur en doorbloeding
- Het maken van statische en dynamische blauwdrukken van beide voeten
- Nameten van de voetmaat
- Inspectie van het schoeisel, sokken/kousen
- Behandelplan + voetverzorging zoals omschreven bij de algemene voetbehandeling

Indien nodig wordt u doorverwezen naar de huisarts.

Veel zorgverzekeraars vergoeden de pedicurebehandeling geheel of gedeeltelijk voor mensen met reuma, mits de behandeling gedaan wordt door een medisch pedicure of een pedicure met aantekening voor de reumatische voet en geregistreerd staan bij brancheorganisatie ProVoet.Petra Verhage © 2012

Ontwerp : APK Webdesign
Behandelingen - Voetverzorging bij reuma
Petra Verhage- van Veldhuizen
Maarten Freeke Wije 14
2421 TP Nieuwkoop
0172 - 579957
petra@pedicurenieuwkoop.nl