Een gewone voetwrat is een virusinfectie en lijkt uiterlijk soms op een likdoorn. Voetwratten worden -net als wratten op andere plaatsen van het lichaam- veroorzaakt door een virusaandoening. Op de voetzool zijn wratten door het lichaamsgewicht plat.

Wat is een voetwrat?
Een bloemkoolachtige uitstulping van de huid, veroorzaakt door een virusinfectie.

Hoe herken je een voetwrat?
Wratten en likdoorns zijn vaak lastig te onderscheiden. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als men er bovenop drukt.

Soorten voetwratten
Voetwratten zijn zeer besmettelijk. De gewone wrat komt meestal voor op jongere leeftijd. Maar er zijn verschillende soorten wratten, waaronder de ouderdomswrat. Dit is een bruinachtige woekering van diverse afmetingen en kan overal op de huid voorkomen, ook op de voeten. Wratten verdwijnen op den duur vanzelf, hoewel dit soms jaren kan duren.

Behandeling
Omdat er bij een voetwrat altijd sprake is van weefselwoekering, zal ik niet eerder behandelen dan met toestemming van de huisarts. Al kan ik wel het eelt op de wrat weghalen.
Wegbranden met stikstof of een ander etsend middel is een pijnlijke behandeling, die voor kinderen is af te raden. De podotherapeut heeft een cryo-pen om wratjes pijnloos te behandelen. Dit is een nieuwe therapie die goed lijkt te werken!
Petra Verhage © 2012

Ontwerp : APK Webdesign
Voetproblemen - voetwratten
Petra Verhage- van Veldhuizen
Maarten Freeke Wije 14
2421 TP Nieuwkoop
0172 - 579957
petra@pedicurenieuwkoop.nl